Karaköy, Manisa ilinin Turgutlu ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.
ÇEVRE İNCELEMESİ
İNCELENEN YERİN ADI ...........................: DAĞMARMARA KARAKÖY KÖYÜ
BAĞLI BULUNDUĞU İLÇE:......................: TURGUTLU
BAĞLI BULUNDUĞU İL.............................: MANİSA
İNCELEMEYİ YAPAN ÖĞRETMEN..........: SÜLEYMAN KIVRAK İNCELEMENİN YAPILDIĞI YIL................: 2009
KÖYÜN ESKİ ADI : Aydın vilayeti Tire kazası Dağmarmara Bucağı . HANE SAYISI: 120
1-COĞRAFİ DURUMU : a) MERKEZE UZAKLIĞI: Manisa iline 62 km, Turgutlu ilçesine 32 km uzaklıktadır b) KOMŞULARI : KABAÇINAR KÖYÜ , KUŞLAR KÖYÜ , KERPİÇLER KÖYÜ c) MADENLERİ VE YER ALTI KAYNAKLARI : Mermer madeni d) KÖYÜN İKLİM ÖZELLİKLERİ: Tipik Akdeniz iklimi görülmektedir.
2- TARİHÇESİ : Köyün tarihi Lidya krallığına kadar gider, daha sonra Persler , Romalılar , Bizanslılar , Türklerin gelmesiyle Aydın oğulları sonra da Osmanlılar burada hüküm sürmüşlerdir. Şu ana kadar köy her devirde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. En son bucak olarak görev yapan köyde daha önceleri bir karakol da bulunmaktaymış.
3- YAŞAYIŞ : Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyde 3 bakkal vardır .
KÖYDEKİ ULAŞIM: 40 dakikalık süren yolcuktan sonra köye ulaşılr ödemiş e de aynı uzaklıktadır.düzenli bir ulaşım sağlayan otobüs şirketi yok . köyde belli günlerde taşımacılık
yapan
İlhan Sülün , Süleyman Sülün , tekelin Hüseyin lakaplı
Hüseyin Süzer çalışmaktadır. Köyde herkes hemen hemen bir araca sahiptir.
EV YAPILARI VE İÇ TEZYİNATI, EVLERİN SAĞLIKLI OLMA VE AİLEYE YETERLİLİK DURUMU :
Evlerin bir şömine ye benzeyen ocağı ,tahta yüklüğü ve banyosu bulunmaktadır .
Duvarları 50 cm yi bulur . Eski küçük basık evler ailenin barınması
için küçük kalmaktadır . Eski evler kerpiçtir ama yeni evler betonarme
, pencereleri penli modern evler yapılmaya başlanmıştır.
AİLE TİPİ
Çekirdek aile ve daha büyük aileler bulunmaktadır. Komşuluk ve yardımlaşma
münasebetleri çok gelişmiştir.Köyde imece eskiden beri uyulan bir çalışma türüdür.
NÜFUSU : Yıllara göre köy nüfus verileri 2009 450 kişi 2000 413 kişi 1997 410 kişi
GİYİMLERİ:
Erkekler normal pantolon ve ceket dışında başlarına sarık denen örtüler sararlar ,
bu hem sıcaktan hem de soğuktan korur.Kadınlarsa başlarına yazma
, basma bluz vede bellerine siyah eteklik giyerler .
Yörük kıyafetleri giyerler .Koca don denen basmadan pazenden yapılmış kıyafetler giyerler.Gençler giderek daha modern giyinmektedirler.
KÖYÜN TOPRAK ŞEKLİ: Humuslu toprak, kızıl geren tipinde toprakları bulunmaktadır.
HALKIN YAŞAM BİÇİMİ :
Genelde orta halli aileler mevcut. Zengin aile çok azdır.
Yaz aylarında kazanılanlar kış aylarında tüketmektedir. KÖYDE BULUNAN YAŞLI İNSANLAR :
8 yaşlı insanı 90-100 yaşları arasında
KÖYDE BULUNAN GAZİLER:
Kore gazisi GOLAF lakaplı 1 kişi bulunmamaktadır.
KÖYDE KULLANILAN YAKACAK TÜRLERİ:
Odun kullanılmaktadır.
KÖYÜN İBADET YERLERİ:
Halkın % 100’ ü Müslümandır ve 1 tane cami mevcuttur.
KÖYDEKİ SÜLALELER :
Iscaklar , salfurlar , araplılar
KÖYDEKİ SAĞLIK KURULUŞLARI: Köyümüz kuşlar köyündeki sağlık ocağından faydalanmaktadır. Burada görev yapmakta olan doktor ve hemşireler civardaki bütün köylere hizmet vermektedir.
KÖYDEKİ MEMURLAR : Köyde cami imamı ve öğretmen görev yapmaktadır.
DEYİMLERİ : DAYI : güzel EFE: abi ,amca HENFE : hanife KUPA: bardak DAKIŞMAK : saldırmak ,dövüşmek MAHALLİ OYUNLAR VE TÜRKÜLERİ : Efe oyunları ve türküleri
BOŞ ZAMANLARINI NASIL DEĞERLENDİRDİKLERİ, GÜNLÜK YAŞAYIŞ, KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI : Erkekler bahçede tarlada yada köy kahvesinde vakit geçirir, sigara ve fazlasıyla çok çay içme alışkanlığı vardır.Kadınların ise düğünler dışında herhangi bir toplanma yerleri yoktur. GÜNLÜK BESLENME ALIŞKANLIKLARI :
Genelde un nişasta ağırlıklı beslenmeden dolayı çabuk kilo alınmaktadır.
Bazlama , akıtma ekmek türleridir.
Ama Ödemişten gelen taze günlük ekmek ve pide
bakkallarda satılmaktadır.
YÖNETİCİ-HALK MÜNASEBETİ : Köyde az insan olduğu için yöneticilerle ilişki çok sıkı ve samimidir.
OKULLA OLAN MÜNASEBETLERİ, OKULUN TARİHÇESİ, OKUL GÖREVLİLERİNE İLGİ :
DAĞMARMARA KARAKÖY İLKÖĞRETİM OKULU 1952-1953 öğretim yılında hizmete açılmıştır.2 dersliği vardır.İlköğretim 1.2.3. sınıfları okullarında, 4.5.6.7.8. sınıfları ise Dağmarmara Niyazi Üzmez İlköğretim Okulu'na taşınmaktadır. Telefonu yoktur. Ulaştırma bakanlığından 1 bilgisayar, projeksiyon, yazıcı ve tarayıcı gönderilmiştir. Soba ile(Odun-Kömür) ısınılmaktadır. Öğrenci Sayısı 13 tür. Toplam Bina Sayısı 3 tür. Okulumuz 2 derslik, küçük bir koridor ve müdür odasından ibarettir.Okulumuzun iki lojmanı vardır.Okulumuz bahçesinde kız ve erkek öğrencilere ait tuvaletler bulunmaktadır.Okulumuzun norm kadro sayısı 1 dir.Halen bir öğretmen görev yapmaktadır.
YÖREYE GETİRİLMİŞ DEVLET HİZMETLERİ VE HALKIN BUNLARDAN FAYDALANMASI : Halk eğitim merkezi ‘nin kursuna ilgi büyük oldu mayıs 2009 11 kursiyer başarı ile mezun oldu.
YAŞAMA SEVİYESİNİ YÜKSELTMEK İÇİN DÜŞÜNCE VE FAALİYETLERİ :
Kooperatif kurulmalı .Elde edilen ürünlerin bir elden
kooperatif aracılığıyla satılarak çevreye her sene
gelen toptancıların halkın malını veresiye almalarının
yada dolandırılmalarının önlenmesi sağlanmalıdır. Turistik potansiyel değerlendirilerek çevreye turistik bir gelir kaynağı sağlanmalıdır.
BELDENİN POLİTİK DURUMU:
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Genelde politika sevilmemesine rağmen sağ eğilim mevcuttur.Şu an muhtarlık AkParti’den İLHAN SÜLÜN dedir. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 - İlhan SÜLÜN 2004 - İlhan SÜLÜN
BELDEDEKİ OKUR-YAZAR ORANI: Köyün tamamı okuma biliyor. Geneli ilkokul mezunu .Biri kaymakam olmak üzere devletin çeşitli kurumların da görev yapan üniversite mezunu köylüler vardır. Şu an 3 liseye 5 üniversiteye giden 8 kişi öğrenim görmektedir.
BELDENİN SOSYAL ETKİNLİKLERİ:
Beldede sosyal etkinlik olarak düğünler ve asker uğurlaması yapılmaktadır.
2009 yılında halk eğitim merkezinin kermesine büyük ilgi toplamıştır.
BELDENİN TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ: Köy aslında tarihi bir şehir üzerine kurulduğu için Lidya krallığına kadar uzanan kalıntılar bulunmaktadır Manisa Celal Bayar Üniversitesi düzenli olarak araştırmalar yapmaktadır. Okul ve caminin altında Lidya kralının yazlık sarayı kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca Romalılara ait bir kitabe köyün çeşmesini süslemektedir.Köyün hemen üzerinde Ovacık piknik alanı şu aralar işletilmese de yine de ilgi görmeye devam ediyor.Aladağ balık çiftliği de her geçen gün daha çok ziyaretçi çekiyor.
4- EKONOMİK HAYAT :
Ailelerin geçim kaynağının başında tarım gelmektedir. Bazı köy sakinlerimiz esnaflık yaparak geçimlerini sağlamaktadır. Bazı aileler ise taşımacılık gibi işler ile uğraşmaktadır. Kiraz birinci geçim kaynağıdır. Orman köyü olduğu için orman işçiliği orman ürünleri ve özellikle meşe kömür , mangal kömürü üretimi yapılmaktadır. Tarımda kiraz , üzüm bağcılık ,kestane ,ceviz ve çeşitli meyve üretimi ,fidancılık ; hayvancılıkta tavuk kümesçiliği, büyük küçük baş hayvancılık buna bağlı süt üretimi yapılmaktadır. Bir miktar sebzecilik yapılmaktadır Köyde yeni tekniklere göre ziraat mühendisi kontrolünde tarım yapılır . Dağmarmara ismi dağdaki mermerden gelmektedir yani dağ mermere , mermer dağı .Köyün mermer potansiyeli çok fazladır. Lidya ve Romalıların kullandığı eski ocakları işletmek için mermer işletmecisi Mehmet Mete’nin çalışmaları sürmektedir. Ancak şu sıra büyük bir yatırım sermaye gerektiği için bu konuda çalışma yapılmamaktadır. Bu sene çeşitli şehirlerdeki pazarlarda pazarcılıkta yapılmaya başlanmıştır. Dağmarmara ya sac ayağı gibi yapılacak olan 3 baraj bu bölgeyi çok yakın zamanda ihya edecektir.Ayrıca buraya yapılacak olan geniş kara yolu Aydın Ankara yolunu oldukça kısaltacaktır. 8 haziran 2009 da karaköyde açılan ilk benzin istasyonu bunun habercisidir.
5-YÖRENİN PROBLEMLERİ :
a) Sulama suyu sıkıntısı bulunmaktadır. b)Köye Turgutlu ve Ödemişten gelen yolların genişletilerek karayollarına bağlanması köyün durumunu düzeltecektir
KAYNAK: YAKUP ARI , İLHAN SÜLÜN
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Coğrafya
Manisa iline 62 km, Turgutlu ilçesine 32 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus [değiştir]
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 413
1997 410
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - İlhan SÜLÜN
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köy yolları 2009 yılında taş döşenmiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder